Gebruikersavatar
Door SDeath
#69
Vandaag zal ik een review schrijven over de Fibaro Tussenstekker.
Beschikbaar gesteld door Fibaro-Center.nl en Fibaro Nederland.

Afbeelding
Afbeelding

De Fibaro tussenstekker is in mijn ogen de mooist uitziende Z-Wave tussenstekker die er op dit moment te krijgen is, hij is klein, robuust, ziet er gelikt uit en zit boordensvol handige functies. In combinatie met een Fibaro Home Center 2 komt deze het beste tot zijn recht en heb je beschikking over alle functies.

Ik heb de EU versie toegestuurd gekregen met firmware versie v2.5 en heb deze getest op mijn Home Center 2 op versie 4.080.
Ten eerste de specificaties van de Fibaro tussenstekker:

  Voeding: 110-230 V AC +/-10%, 50/60 Hz
  Belastbaar amperage: 11A, 110-230V, 50/60 Hz, continue belasting
  Eigen verbruik: maximaal 0,8 Watt
  Maximale belasting: 2500Watt continue
  Maximale temperatuur circuit: 105°C
  Omgevingstemperatuur: 0 - 40°C
  Thermische beveiliging: 115°C-omgevingstemperatuur
  Zendvermogen: 1mW
  Protocol: Z-Wave
  Frequentie: 868,4MHz
  Bereik: Maximaal 50m buitenhuis, maximaal 30m binnenshuis.
  Afmetingen: 43 x 65mm

Door het geringe formaat zal deze tussenstekker op bijna iedere stekker passen en in ieder stekkerblok.
Je kunt in de tussenstekker natuurlijk ook zelf een stekkerblok met meerdere apparaten aansluiten, maar dan mis je wel de stroommeting per apparaat.
Ook is de tussenstekker kindveilig, waardoor kleine kindervingertjes niet hun weg kunnen vinden naar de gevaarlijke componenten in de Fibaro tussenstekker, en je hem dus overal in huis veilig kunt gebruiken.
De tussenstekker zorgt er ook voor dat bij overbelasting het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld, ook wanneer de tussenstekker te warm wordt zal deze het apparaat uitschakelen.

Afbeelding

Het inleren op de Home Center is super makkelijk.
We steken de tussenstekker voor de eerste keer in het stopcontact, en deze zal eenmalig automatisch zoeken naar een nieuw netwerk, ter indicatie zal de LED ring 1x rood knipperen. Hierna zetten we de Home Center in "LEARNING MODE" en de tussenstekker zal automatisch verbinding maken met de Home Center. Hierna zal de automatische inleer functie worden uitgezet in de tussenstekker en zal hij normaal opereren de volgende keer dat hij weer in een stopcontact wordt gestopt.

Hierna is de tussenstekker in de interface te zien en kan deze aan een kamer in huis worden toegewezen en kan er een apparaat op worden aangesloten, die je dan met een muisklik kunt in- of uitschakelen.

Afbeelding

De tussenstekker beschikt over een aantal leuke mogelijkheden, hij kan apparaten in- of uitschakelen, hij kan het verbruik van dat apparaat meten, en hij beschikt over een RGB LED ring welke van kleur verandert naar gelang het verbruik van het ingeplugde apparaat. Beginnend bij een verbruik van 0 Watt geeft de tussenstekker een blauwe kleur af en deze zal met tussenstappen de volgende kleuren afgaan, van blauw naar groen, naar geel, naar rood en als laatste bij een belasting van 2500 Watt zal de ring een paarse gloed afgeven. Hiermee kun je dus in 1 oogopslag zien hoeveel het apparaat verbruikt op dat moment, de tussenstekker werkt dus ook kostenbesparend doordat hij je inzicht geeft in het verbruik van apparaten. Hij verdient zichzelf dus uiteindelijk terug.

De tussenstekker kan meten hoeveel het aangesloten apparaat verbruikt en deze gegevens in real-time laten zien in het Energie Monitor paneel van de Home Center, hierdoor wordt je je bewuster van het verbruik van je apparaten en zul je zuiniger met je energie omgaan.

Afbeelding

Nog een andere handige functie is dat de tussenstekker ook als range finder dient, je kunt hem dus gebruiken om het bereik van je Z-Wave netwerk te meten. Aan de buitenkant van de tussenstekker zit een knopje, als je deze voor 10-15 seconden ingedrukt houdt zal de LED ring paars kleuren, laat de knop los en druk hem 1 keer kort in, nu staat de tussenstekker in de range finder modus, de LED ring zal groen gaan knipperen en direct contact proberen te maken met je Home Center. De kleur die je hierna ziet betekend het volgende:
Kleurt de ring groen dan heeft de tussenstekker direct contact met je Home Center.
Kan de tussenstekker geen direct contact maken met de Home Center, dan gaat deze geel knipperen en probeert dan via andere modules conatct te maken met je Home Center.
Kleurt de ring geel dan heeft de tussenstekker contact via een andere module gemaakt met je Home Center.
Kan de tussenstekker ook dan geen contact maken met de Home Center zal hij paars gaan knipperen en uiteindelijk rood gaan branden. Na een tweetal seconden zal de tussenstekker opnieuw verbinding proberen te maken met de Home Center.
Dit is een erg handige functie, want je kunt zo testen of je Z-Wave netwerk een goed bereik heeft in je hele huis, en met extra modules zorgen voor een goed dekkend netwerk.

Wat kun je nu met de Fibaro tussenstekker in scenes doen hoor ik jullie vragen. Goede vraag.
Doordat we stroommeting ingebouwd hebben in deze tussenstekker kunnen we scenes laten schakelen als een apparaat bijvoorbeeld teveel stroom verbruikt dan we zouden willen. Je kunt dan bijvoorbeeld een push bericht laten versturen naar je telefoon, of een e-mailtje.
Ook kun je een timer instellen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kinderen niet langer dan 2 uur per dag op de Playstation/XBOX/Wii bezig zijn.
Of als we bijvoorbeeld een ventilator op de tussenstekker hebben aangesloten en die wordt in de hoogste stand geschakeld ook meteen de WTW installatie een tandje hoger schakelen.
Wil je een melding hebben als je koelkast kapot gaat, dat kan met de Fibaro tussenstekker. Je stelt hem zo in dat hij onder een bepaalde waarde een push bericht stuurt naar je telefoon.
En natuurlijk kun je het aangesloten apparaat aan- of uitzetten in een scene of via de Fibaro app.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast kun je als geavanceerde thuisautomatiseerder tientallen verschillende instellingen aanpassen om het gedrag van de tussenstekker naar jou wens aan te passen, zo kun je de tussenstekker laten reageren op alarm frames welke door een ander Z-Wave apparaat in je netwerk is verzonden. Of kun je de manier waarop de RGB LED's reageren aanpassen. En zo nog heel veel meer parameters.

Kortom een super handig, veilig en simpel te gebruiken module, een must-have voor iedere Fibaro liefhebber.

De tussenstekker is te bestellen bij Fibaro-Center.nl voor €64,99 inclusief gratis verzending!!
Gebruikersavatar
Door Devian
#71
Mooie review!

Теперь масса людей находят лучшим решением отдыха […]

Кредитоваться с одобрением стараются такие заемщик[…]

Наши комплексы базируются на сведениях наиболее мо[…]

China Elbow Brush manufacturers

SIZELENGTHOUT mmTHICKNESS mmBRUSH HEAD PARTHANDLEP[…]

Op zoek naar een Fibaro Shop?